Navigation Menu+

10 стъпки как да създадете осъзнато дете

10 стъпки за изграждането на осъзнато дете

Съвети за родители

  1. Бъдете осъзнат родител – Много е важно едно дете да се появи в живота на родители си, когато те са абсолютно готови за него. Всички знаем, че не винаги се случва така затова е важно бързо да си дадем сметка за тази промяна в живота ни и какво трябва да направим. Да бъдеш осъзнат родител за мен значи да знаеш, че ти си всичко за това малко същество. Да си готов да дадеш най-доброто от себе си, за да се чувства то добре. Да си готов на безсънни нощи, да хиляди тревоги и притеснения.
  2. Казвайте на децата си колко ги обичате –  Сигурно доста от Вас си спомнят момента, в който си казал на детето си “Обичам те” и то е отговорило “И аз”. Думите са средство да изразим емоциите си. Колкото и да обичате детето си и да му го показвате, то има необходимостта да го чува. Думите са най-силното ни оръжие. Използвайте го!
  3. Обяснявайте му – Още от малко то има нужда да чува и усеща какво се случва. Било на сигурно и спокойно място в утробата на майка си, всяко едно действие около него го стресира. Казвайте му какво предстои – Сега ще сменим памперса; Сега ще те изкъпем; Време е да хапваш; Искаш ли да поиграем. По този начин детето се чувства сигурно.
  4. Говорете му като на възрастен – Детето не е извънземно дошло от друга планета. То разбира абсолютно всичко, колко и да не се вярва на някои от нас. Така му показвате силата на речта и когато е готово ще може да говорите с него като с голям.
  5. Не поставяйте ограничения – Доста често родите ли са тези, които спират детето да опитва. Ние сме тези които поставяме ограничения на децата си. Бъдете дръзки да показвате или позволявате неща, които не са за възрастта на детето. Никой от нас не знае дали пък не отглежда гений.  Недей там – малък си; Ще паднеш; Ще се удавиш; Тук е опасно. Ние сме тези които купуваме играчки според възрастта, а не според това на какво е способно детето ни.
  6. Споделянето, но не на всяка цена– Колко от нас са били свидетели как майка се кара на детето си, че не си е дало играчка? Детето трябва да бъде научено, че да споделяш и помагаш е прекрасно, но само когато можеш и не на всяка цена. На по- късна възраст детето би могло да бъде манипулирано, заради тези си качества. Все пак ние трябва да му оставим избор.
  7. Детето не бива да бъде сравнявано – Всяко дете е различно, специално и има индивидуални умения и качества. Едно сравняване би могло да доведе до ярост, обида или в последствие до ниско самочувствие. Затова подкрепяйте го в нещата в които е добро, а за останалото само насърчавайте – без сравняване.
  8. Живот без ТВ – Знам, че това би могло да доведе до сериозен спор между майките, но е важно да бъде отбелязано. Информацията, която мозъка на малко дете може да обработи е доста ограничена. Когато запълваш съзнанието му с излишна информация, не оставаш място за важните неща в този етап от живота му. Например – да казва кога му се ходи до тоалетна, да яде само, да започне да говори, да бъде част от живота в дома Ви. Дайте на децата си всичко постепенно, за всяко нещо си има време и място.
  9. Научете го на ред – Винаги ми е било странно как някоя майка се оплаква, че 4 годишното и дете не си събира играчки. Въпросът от моя страна е до кога го правеше то? И в повечето случаи отговорът е показателен. Примера, който даваш на детето си е по-важен от всяко възпитание. Ако до преди половин година ти си правила всичко това вместо него няма как да очакваш, че това ще се промени с магическа пръчка. Покажете им правилата от най-ранна детска възраст.
  10. Обичайте половинката си – Няма нищо по – важно то това едно дете да расте в любов. Това дете може да го познаете веднага – то се усмихва, спокойно е, не търси внимание, уважава родителите си, възпитано е и това не му коства усилие – то просто се усеща.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button
error

Последвайте ни в социалните мрежи?